10’uncu Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali

Jazz Konseri
26 Temmuz 2006 Çarşamba Sertab Erener
Salamis Antik Tiyatro

Festival Programında yer alan etkinlikler ve sanatçılarla ilgili ayrıntılı bilgi için tarihlere tıklayın.. (Sürekli Güncelleniyor)

Tüm  etkinlikler 21.00’de başlayacaktır.

Namık Kemal Meydanı’ndaki Açılış Konseri ücretsiz olacaktır. Sertab Erener Konseri 20 YTL, Salamis Antik Tiyatroda’ki diğer etkinlilere giriş ise 10 YTL olacaktır.

Programdaki değişiklik hakkı saklıdır.

Uluslararası Mağusa Kültür Sanat Festivali

Uluslararası Mağusa Kültür Sanat Festivali, Gazimağusa Belediyesi organizatörlüğünde, Doğu Akdeniz Üniversitesi ile ortak olarak düzenlenmektedir.

Festival, uygarlık beşiği Akdeniz’de kültürel sanatsal boyutuyla bir çekim merkezi olmayı, uluslararası sanat çalışmaları için Kuzey Kıbrıs’ı ayrıcalıklı kılmayı amaçlamaktadır. Festivalin sanat anlayışı genel olarak “çok kültürlülük” konsepti içerisinde bir yanıyla yeni çalışmalara yer vermek bir diğer anlamda tarihi birikime sahip dünya kültür birikimini yansıtmaya çalışmaktır. Bu bakımdan genel popüler kaygıların ötesinde, sanatsal yaratıcılığın sınırsızlığını ve gücünü Festival çatısı altında yansıtma kararlılığı söz konusudur. Festival için gerek Kıbrıs Türk gerekse uluslararası düzeydeki sanatçılar açısından dokuz yıllık süre sonunda üst düzeyde bir ilginin oluştuğunu söyleyebiliriz.

Festival, özellikle müzik, tiyatro-performans, plastik sanatlar ve bunlara bağlı olarak panel-konferans-sempozyum etkinliklerinden oluşmaktadır. Klasik, caz, etno-caz, hip hop, groove, reggae, world muzik, etnik-müzik… müzik alanında özellikle yoğunlaşılan kategorilerdir. Bu yıla dek dünyanın dört bir köşesinden pek çok sanatçı Festival’in konuğu olmuştur.

Bu yıla dek Goran Bregoviç, Monica Molina, Paco Pena, Los Paraguayos, Berlin Art Ensemble, David Russel, Kemal Belevi, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Zalihe Berksoy, Aswad, Wax Poetic, Burhan Öcal, Asi Minor, Senol Filiz-Birol Yayla, Belarussian Ballet Company, Aqua Levi&Roots İmension, Valentin Rozantsev, Yıldız İbrahimova, Ersen Sururi, Bülent Ortaçgil, Can Tufan, Timur Selçuk, Ali Akay , Emre Zeytinoğlu, Andreas Haralambos, Muammer Ketencoğlu, Twinkle Brothers, Christian Willisohn Band, Ensemble Baroque, Amelita Baltar, Nilüfer, Teoman, Artis Quartet Vienna, Kent Oyuncuları –Yıldız Kenter, Sandımay Sokak Tiyatrosu, Aydın Esen –Randy Esen İkilisi, Yıldız İbrahimova-İvo Papazov-Okay Temiz’in de yer aldığı Ustalar Buluşması, Erkan Oğur- Turgut Alp Bekoğlu ve İsmail Soyberk’ten oluşan Telvin Trio, Joshua Redman Quartet, ve Tango Turco… gibi farklı sanat dallarında uluslararası düzeyde kendini kanıtlamış grup ve kişiler Festivale katılmıştır.

Festival uluslararası niteliğinin yanında Kuzey Kıbrıs’ta da yoğun ilgi uyandırmış olup, en önemli basın ve sanat otoriteleri tarafından bugüne dek nitelik ve nicelik açısından düzenlenen en iyi etkinlik dizisi olarak kabul edilmiştir. Örneğin geçen yıl Festivalin izleyici sayısı 30 Bin‘in üzerinde olmuştur. Ve bu rakam Kıbrıs için oldukça önemli ve ayrıcalıklı bir kültür organizasyonu olduğunun ifadesidir. Özellikle Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin etkisiyle nüfusu gittikçe artan Mağusa halkı için olduğu kadar, yapılan araştırmalara göre tüm Kıbrıs Türk halkı için de dikkate değer bir konuma ulaşıp, Kuzey Kıbrıs’ın tüm bölgelerinden sanatseverlerin yoğun ilgisine neden olmaktadır. Bir “Kültür Turizmi” projesi olarak da gündemde olan Festival, Kıbrıs’a gelen turist grupları için de özel ilgi uyandırmakta, bu yönde yoğun bir ilgi ile karşılaşılmaktadır.

2005 yılı, Festival için bugüne kadar yapılan çalışmaların sağladığı deneyimle daha yüksek hedeflerin amaçlandığı bir dönemdir. Bu amaçla, gerek nitelik gerekse tanıtım ve katılım açısından bugüne kadar elde ettiğimiz noktanın çok daha ötesinde bir konuma ulaşılması amaçlanmıştır. Kıbrıs ve Türkiye basının yanında Amerika basınında da yer alan festivale katılımın artması yanında nitelikten ödün verilmeyen bir programın öngörülmesi üzerinde en çok durulan ve önemsenen yan olmuştur. Festival ile ilgili yapılan yorumların başında özellikle Festivalin minicik adanın boyutunu aştığı yönündeki tespitler ile seçkin ve kaliteli bir çalışma olarak sanat otoriteleri ve sanatçılar tarafından tanımlanması dikkate değerdir.

Modern ve yüksek bir kültür düzeyine sahip olan Kıbrıs Türk izleyicisi için Festival, yıl içinde kültür sanat adına önemli duraklardan biri olmakta, giderek kendine özgü bir izleyici kitlesi oluşturmaktadır.

Tarihi mekanların eşsiz dokusu altında yıllarca kendi kabuğunda kalan, Shakespeare ve Leonardo da Vinci gibi ustaların izini içinde barındıran Gazimağusa, tarihi küçük bir liman kasabasından, festivali ile de dikkate alınmaya, ziyaret edilmeye değer modern, tarihi bir sanat kenti olma yolunda hızla ilerliyor.

10. Festival’e doğru…

Saygılarımızla

Festival Komitesi

Adres       : Gazimağusa Belediyesi, Polatpaşa Bulvarı, Gazimağusa, Kuzey KIBRIS.
Tel-Fax    : 0 – 392 366 09 54