Gazimağusa’nın Sembolü Karga Heykeli’nin Açılışı Yapıldı

Gazimağusa Belediyesi Kentin Sembolü Olan Karga Heykeli’nin Açılışını Yapıyor
25 Mart 2019
3. Uluslararası Gazimağusa Sanat Festivali’nde Üretilen Eserlerin Sergisi Açıldı
25 Mart 2019

Gazimağusa’yı tarihi, kültürel ve sanatsal değerleriyle örnek bir merkez yapma yolunda çalışmalarına devam eden Gazimağusa Belediyesi, kentin sembolü olan Karga Heykeli’nin açılışını 23 Mart Cumartesi günü saat 16:00’da düzenlediği törenle gerçekleştirdi. Azeri Sanatçı Vahid Novruzov tarafından bronz döküm olarak yapılan Karga Heykeli’nin açılışı, 3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Belediye Başkanı İsmail Arter, bölge milletvekilleri, Gazimağusa Kaymakamı Kemal Serpal, 3. Uluslararası Gazimağusa Sanat Festivali’nin sanatçıları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve halkın yoğun katılımıyla yapıldı. Gazimağusa Belediyesi tarafından kentin merkezi bir noktası olan Zafer Anıtı Bölgesine dikilen Gazimağusa’nın sembolü Karga Heykeli, bugünden itibaren kente gelenleri Hisarlar ve Zafer Anıtı ile birlikte
karşılamaya başlayacak. Heykel 1.5 metre yükseklik ve 3.5 metre uzunluğa sahip.

3. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu konuşmasında, projenin yapılmasına karar veren Belediye Meclis Üyeleri, ve belediye Başkanına teşekkür ederken, Mağusa’ya böyle bir eser kazandırdığı için Heykeltraş Vahid Novruzov’a teşekkür etti. Karganın Mağusa’nın simgesi olduğunu, uzun yıllar kulüp başkanlığı yaptığını, deplasmana gittikleri yer yerde sahaya karga atıp kendilerine “gargacı” diye bağırdıklarını ifade eden Eroğlu, Gazimağusa’nın bu kuşu artık simge olarak kabul ettiğini, yıllarca temsil ettiği kulübünün göğsünde karga resmi olduğunu söyledi. Mağusa’nın en işlek caddesine açılışı yapılacak Karganın “Mağusa’nın yabancısı değil, kuşudur, yavrusudur sözleri” söyleneceğini ifade etti. Eroğlu, farklı ülkelerden gelen sanatçıların eserlerinin bizim sanatçılarla paylaşmasının da önemli bir olay olduğunu, bu buluşmayı sağlayan Belediyeye teşekkür etti. Azeri Sanatçı Vahid Novruzov‘un Azerbaycan’da “Garga” diye telaffuz ettiklerini söylemesiyle ilgili görüşünü de ifade eden Eroğlu, Karga kuşunun ismini geçmişte “Garga” diye söylediklerini şimdi ise Karga denmeye başladığını, her 2 şekilde de söylenebileceğini söyledi. Eroğlu, Azerbaycan ve Türkiye için zaman zaman “bir millet 2 devlet” diye söylendiğini aslında bir millet 3 devlet olduklarını, KKTC’nin de Azerbaycan ve anavatan kadar bir Türk devleti olduğunu, 1975’te 14 Türk devletinden sonra 15’incinin kurulacağının mesajını verdiklerini, KKTC’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu söyledi.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, Karga Heykeli için uzun süredir çalıştıklarını ifade ederek, hem belediyede çalışanlara hem dışarıdan destek veren tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Şehirlerde meydanların düzenlenmesi, şehirlerle özdeşleşen simgelerin yapılmasının gereklilik olduğunu ifade eden Başkan Arter, “Gazimağusa olması gereken yere bu yolda yürüyerek ulaşacaktır. Epeyi yol kat ettik ama daha yapacak birçok işimiz var. Projeyle yatıp projeyle kalkıyoruz.” dedi. Gazimağusa’nın çok büyük bir değeri olan Shakespeare Büstü’nü yaptıktan sonra zaman içinde ne kadar doğru bir iş yaptıklarını gördüklerini ifade eden Başkan Arter, birçok çevreden gelen talepler doğrultusunda böyle bir heykelin Mağusa’da bir simge olarak yerleştirilmesinin gerekli olduğunu gördüklerini ve bunu da yaptıklarını söyledi. Bu gibi çalışmaların hizmet olduğunu ve kendilerine gurur verdiğini ifade eden Başkan Arter, “buradan müjdesini vermek isterim. Mağusa Limanı’yla ilgili Arap Ali ağıtı hep dillerdedir. Arap Ali ile ilgili de bir projemiz olduğunu ve onu da şehrimizle özdeşleştireceğimizi buradan söylemek istiyorum.” diye konuştu. Arter, ayrıca İtalyan yetkililerle görüşme yaptıklarını hem siyasi yönden hem sanat çevreleri açısından Mağusa’dan Azize Limbania’nın geçtiğini, bu önemli şahsiyetle ilgili de bir çalışmaları olduğunu, konunun İtalyan yetkililer tarafından da hem desteklendiğini hem de takip edildiğini söyledi. Kargaları Hendek’te yürürken veya diğer yerlerde görebildiklerini ifade eden Başkan İsmail Arter, sanatçı Vahid Novruzov’un yaşadığı ilginç bir anıyı aktararak ressamın resim çizerken bir karganın elinden fırçasını aldığını söyledi.

Azeri Sanatçı Vahid Novruzov ise, Azerbaycan kökenli biri olarak Kıbrıs’ı yavru vatan olarak gördüklerini ifade ederek, Kıbrıs bizim gözbebeğimizdir. Buraya birşeyler katabilmek ve katkı yapmak benim için gerçekten çok sevindiricidir ve şereftir” dedi. Gazimağusa kentine kendini çok yakın hissettiğini aktaran Novruzov, Başkan İsmail Arter, Sanatçı Arif Albayrak ve belediye personeli Refik Hazır’ı “cana yakın güzel insanlar” diye nitelendirdi. Bir kenti kent yapanın binalar ve beton yapılar değil, tarih ve heykeller olduğunu, heykellerin kültürün göstergesi olduğunu belirten Novruzov, heykelin fikir babası olan Arif Albayrak’a ve Başkan İsmail Arter’e teşekkür etti. Azerbaycan’da “Garga” diye söyledikleri Karga’nın heykelinin burada yıllarca kalacağını, altında imzası olmasının kendisi için bir şeref olduğunu ifade etti.