Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman ULUÇAY Kimdir?

25 Aralık 2022 tarihinden bu yana Gazimağusa Belediye Başkanı olarak görev yapan Dr. Süleyman Uluçay, 1962 yılında, Lefkoşa’ya bağlı Balıkesir köyünde doğdu. Kıbrıs’ta yaşanan toplumlar arası çatışmalar nedeniyle, Ercan Havaalanı yanındaki karma bir köy olan Balıkesir’den diğer Kıbrıslı Türkler ile 1964 yılında ayrılmak zorunda kalan Uluçay ailesi, önce Cihangir’e ardından da Gazimağusa’ya göç etti.

Başkan Süleyman Uluçay, ilkokulu Pertev Paşa İlkokulu ve Gazi İlkokulu’nda okudu. Ortaokul ve lise eğitimini Namık Kemal Lisesi’nde tamamlayarak, 1980 yılında mezun oldu. TÜBİTAK’ın liseler arası düzenlediği voleybol yarışmalarında ödül alan Namık Kemal Lisesi Voleybol Takımı’nın bir parçası olan Uluçay, lise eğitim hayatı boyunca okul voleybol takımında aktif olarak oynadı. Ayrıca, 1979- 1980 yılları arasında okul kaptanlığı yaptı. 1980 yılında üniversite eğitimine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan Uluçay, mezuniyetinin ardından ihtisas sınavlarında başarılı olarak, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü’nde uzmanlık eğitimimi başarı ile tamamladı ve 1992 yılında üroloji uzmanı olarak mesleğe başladı. 1992- 1994 yılları arasında 15. dönem yedek subay celbinde 22 ay vatani görevini yaptı. Vatani görevinin sona ermesinin ardından, kısa bir süre Yozgat’ta Üroloji Uzmanı olarak çalıştı.
Kıbrıs’ta açılan münhal sınavına katılan Uluçay, 1995 yılında, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak göreve başladı. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yaptığı dönemde, haftada bir olmak üzere Cengiz Topel Hastanesi’nde de 8 yıl süreyle hizmet verdi. Dr. Süleyman Uluçay, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki 27 yıllık görev süresince, üroloji alanında KKTC’de ilk böbrek naklinin gerçekleştirdi. Ayrıca, başarılı nakil ameliyatlarını, ürolojik kanser ve böbrek taşı ameliyatlarını ve tedavilerini yaptı, bu alanda yapılacak olan tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulundu ve alanında öncü başarılara imza attı. 1995 yılında faaliyete geçen ve ülkemizde özel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde öncü olan Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi’nin kuruluşunda önemli görevler üstlendi.

Dr. Süleyman Uluçay, 2017 yılından sonra, yalnızca Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görevini ifa etmiş ve özel klinik veya hastanelerde çalışmamıştır. 2022 yılının Mayıs ayında kamudan emekli olmuştur. Türkiye’de ve uluslararası dergilerde üroloji alanında yayımlanmış birçok makalesi bulunmaktadır.
Çocukluktan gençliğe geçtiği dönemden itibaren ülkenin sorunlarıyla yakından ilgili olan Uluçay, Halk-Der ve Devrimci Gençlik Derneği’nde arkadaşları ile birlikte, ülkesi ve geleceği için çalışmalarda bulunmuştur. Üniversite eğitimi için Ankara’ya gittikten sonra da Türkiyeli ve Kıbrıslı arkadaşlarıyla aynı yönde çalışmalarına devam etmiş ve Üniversite Temsilciler Konseyi’nin kurucuları arasında yer almıştır.

Kıbrıs yakın tarihine olan özel ilgisi nedeniyle, dönemi yaşamış olan kişilerden dinlediği anılara ve bu alan ile ilgili yazılmış olan kitaplara oldukça önem veren Dr. Süleyman Uluçay, çeşitli gazetelerde KKTC’nin yakın tarihi ve güncel sorunları ile ilgili birçok makaleyi kaleme almıştır. Gönüllülük ilkesiyle düzenlenen pek çok sağlık veya sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmuştur. Girne dağlarındaki büyük yangın sırasında, radyodan yapılan çağrıya uyarak, bir grup Mağusalı arkadaşıyla birlikte yangın söndürme çalışmalarına katılmıştır. Uluçay, meslek hayatı boyunca, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Tıp-İş, KTAMS ve Kıbrıs Türk Üroloji Derneği üyesiydi. Aynı zamanda, Türkiye’de Türk Üroloji Derneği’nin de üyesiydi. 3 çocuk babası olan Uluçay, iyi derecede İngilizce bilmektedir.