MAĞUSA’YA “GAZİ” ÜNVANININ VERİLİŞİ İLK KEZ DEVLET TÖRENİ İLE KUTLANDI

23 Aralık 2023
GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ’NDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YİNELENDİ
3 Ocak 2024
Kıbrıs Türkü’nün Milli Mücadele dönemlerinde, Mağusa’ya “Gazi” unvanının verilmesinin yıldönümü olan bugün ilk kez devlet töreni ile kutlandı.
Zafer Anıtı’nda gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikir Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Gazimağusa Milletvekili Resmiye Canaltay, Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ile diğer askeri ve sivil erkan katıldı.
Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.
Törende konuşma yapan Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, gençlerin aradan geçen zaman nedeniyle Kıbrıs Türkü’nün Milli Mücadele dönemlerinde yaşananları yeterince bilmediğini ifade ederek Kıbrıs Türkü’nün zor zamanlar geçirdiğini, o dönemlerde en büyük dayanağın birlik, mücadele ve dayanışma olduğunu söyledi. Mücadele yıllarında yaşanan zorluklara ve acılara değinen Uluçay, “Bu yaşananlar Mağusalıların hâlâ anılarındadır. Ancak çocuklarımıza nefret, kötü duygu aşılamadık, aşılamayacağız” dedi.
Gazimağusa’da Baykal Mahallesi’nde yaşayanların o dönemde evlerine bir tünel sayesinde ulaşabildiklerini, gençlerin birçoğunun bu tünelin nerede olduğunu bilmediğini söyleyen Uluçay, bu tarihi tüneli ziyarete açmak için çabaları yoğunlaştırdıklarını bildirdi.
Mağusa’ya “Gazi” unvanının 26 Aralık 1975’te verildikten sonra Mücahit Komutanları Derneği’nin girişimleri ve Gazeteci İsmet Ezel’in konuya hassasiyet göstermesi sonucu ilk kez tören düzenlendiğine işaret eden Uluçay, teşekkür etti.
Törende Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Gazimağusa Şube Başkanı Esat Dünki de konuşma yaparken, Namık Kemal Lisesi Tarih Öğretmeni Sultan İnançoğlu günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaparken Namık Kemal Lisesi öğrencilerinden Ali İnan Celepoğlu da şiir okudu.